Aanbieders bellen via internet


Er zijn verschillende aanbieders van bellen via internet. De verschillen zitten in de kwaliteit van geluid, de diensten die aangeboden worden en zeker niet onbelangrijk, de gesprekstarieven. Alle aanbieders bieden het gratis bellen van programma naar programma aan.

In onderstaand overzicht kun je een softphone aanbieder kiezen. Op de website van de aanbieder kun je de softphone downloaden. Er zijn vele aanbieders van softphones. Op deze website bespreken we de meest gebruikte aanbieders in Nederland. Ontbreekt er volgens jou een belangrijke aanbieder in dit overzicht, laat het ons weten.

Welke aanbieder kies jij? Het ligt voor de hand om direct voor de marktleider Skype te kiezen. Je kunt vanaf een 'andere' aanbieder (zonder telefoonnummer) niet bellen met Skype. Bijvoorbeeld van MSN naar Skype, of van Skype naar Voipbuster. De meeste mensen gebruiken Skype en door het gesloten systeem lijkt de keuze voor Skype erg voor de hand te liggen. Wanneer je goedkoop wilt bellen met familie of vrienden op vaste of mobiele telefoonnummers, dan is Skype vaak niet de voordeligste aanbieder. Voipbuster claimt goedkoper te zijn dan Skype.

Skype


SkypeSkype heeft meer dan honderd miljoen geregistreerde gebruikers en hiermee marktleider. In 2005 kocht E-bay Skype voor EUR 1,9 miljard in aandelen en cash.

Skype werkt met een gesloten protocol. Gesprekspartners moeten dus ook Skype hebben (m.u.v. het bellen met vaste en mobiele telefoonnummers).

Website:
www.skype.nl

Meer onafhankelijke informatie:
Wikipedia/Skype

Voipbuster


VoipbusterVoipbuster claimt 'If you like Skype, you will love Voipbuster'. Voipbuster biedt vergelijkbare diensten als Skype. Voipbuster geeft op haar website aan lagere gesprekstarieven te bieden dan Skype.

Voipbuster maakt gebruik van het open protocol SIP. Het is dus mogelijk om via andere diensten verbinding te maken met een Voipbuster account.

Website:
www.voipbuster.nl

Meer onafhankelijke informatie:
Wikipedia/voipbuster

Jajah


JajahJajah wordt gefinancieerd door dezelfde investeerders als Youtube en Apple. Het bedrijf geeft aan meer betalende gebruikers te hebben dan Skype. Jajah biedt ook een voip programma speciaal voor de mobiele telefoon.

Jajah maakt gebruik van het open protocol SIP. Het is dus mogelijk om via andere diensten verbinding te maken met een Jajah account.

Website:
www.jajah.nl

Meer onafhankelijke informatie:
Wikipedia/jajah

Wengo


JajahHet Franse Wengo maakt gebruik van het open protocol SIP.

Website:
www.jajah.nl

Meer onafhankelijke informatie:
Wikipedia/Wengo

Wengo community (developpers die software ontwikkelen voor communicatie via IP)
www.openwengo.org