Hoe werkt het?


Hoe werk het?

Bellen via internet is mogelijk dankzij de techniek Voice over IP die ons in staat stelt het geluid van telefoongesprekken als gegevenspakketjes te versturen via het internet. Onze stem wordt omgezet in gegevenspakketjes die verzonden worden via het internet naar de ontvanger. Bij de ontvanger aangekomen worden de gegevenspakketjes weer omgezet in analoge data, oftewel onze stem. Op deze manier kunt u via internet met iemand een telefoongesprek voeren, waar ook te wereld.

Voip-abonnement of Softphone
Bellen via internet kan op twee manieren. U heeft voor beide manieren een ADSL of kabel internetverbinding nodig.

De eerste manier lijkt erg op vaste telefonie. Kabel- en telecombedrijven bieden internettelefonie aan in de vorm zoals je nu gewend bent. Je huidige telefoon wordt dan verbonden met een speciaal modem. Op dit modem wordt ook je computer verbonden voor het internetten. Je dient hiervoor een abonnement af te sluiten in combinatie met internet. De gesprekken die je voert, worden in rekening gebracht met de kosten van het internetabonnement. Je belt dan vaak tegen lagere tarieven dan met vaste telefonie (analoog). Bovendien belt je in de daluren vaak gratis met vaste telefoonnummers. Voorbeelden van deze abonnementen zijn Tele2 Compleet en InternetPlusBellen van KPN.

De tweede manier is bellen via een speciaal programma op je computer, ook wel softphone genoemd. Dit programma kunt je gratis downloaden bij aanbieders zoals Skype. Op je computer sluit je een hoofdtelefoon en microfoon aan of een speciale voip telefoon. Bellen naar andere computers met hetzelfde programma is gratis. Daarnaast is het ook mogelijk om vaste en mobiele nummers te bellen tegen zeer lage tarieven. Hiervoor betaal je geen abonnementskosten, maar uitsluitend de gesprekskosten via een beltegoed. De informatie op deze website gaat voornamelijk over deze tweede manier van bellen via internet. Deze vrije vorm van bellen zonder vaste aansluiting en abonnementskosten heeft volgens ons de toekomst!

Voordelen bellen via internetGratis bellen (geldt niet altijd bij Voip-abonnement).Geen abonnementskosten voor telefonie (geldt niet bij Voip-abonnement).Een telefoonabonnement is niet langer nodig.Tegen zeer lage tarieven bellen naar vaste- en mobiele nummers.

Nadelen bellen via internetMinder stabiel en betrouwbaar dan vaste telefonie.Bij stroomuitval is het niet mogelijk om te bellen.